AANSLAG MARSEILLE

Bij het grootste treinstation van Marseille hebben anti-terreureenheden van het leger een man doodgeschoten die mensen had aangevallen met een mes. Hij heeft twee vrouwen om het leven gebracht, meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Volgens getuigen riep de man tijdens zijn aanval “Allahoe Akbar”. Politiebronnen zeggen tegen Reuters dat de slachtoffers 17 en 20 jaar oud waren. Bij een van hen zou de keel zijn doorgesneden, het andere slachtoffer zou in haar maag zijn gestoken. Volgens Franse media was de dader een bekende van de politie.

IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag. Volgens het aan IS gelieerde persbureau Amaq was de man “een soldaat van IS”. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Collomb zegt dat op bewakingsbeelden is te zien dat de man eerst een van de vrouwen aanviel, daarna wegrende en vervolgens terugkeerde en de andere vrouw doodde. De dader rende vervolgens af op de toegesnelde militairen, die hem doodschoten.

Dader

De man was een Tunesiër die in Italië woonde, heeft Franse minister van Binnenlandse Zaken Collomb op de radio gezegd. Deze aanslagpleger, Ahmed Hanachi, zou ook nog andere paspoorten in zijn bezit hebben gehad.

Italiaanse media melden dat de man in de Italiaanse plaats Aprilia woonde. Daar heeft ook de Tunesiër Anis Amri korte tijd gewoond, de man die vorig jaar in Berlijn met een vrachtwagen een aanslag op een kerstmarkt pleegde. Beide mannen hun asiel verzoek was afgewezen. Momenteel wordt onderzocht of de mannen elkaar kenden en of ze ooit contact hebben gehad.