AANSLAG NEW YORK

In Manhattan in New York is de bestuurder van een pick-uptruck ingereden op mensen. Er zijn acht doden en er zijn elf gewonden naar het ziekenhuis gebracht, hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Burgemeester De Blasio spreekt van een terreurdaad, gericht op onschuldige mensen.

Volgens de politie reed de gehuurde pick-up een aantal kilometers over een fiets- en voetgangerspad. Onderweg raakte hij verschillende voetgangers en fietsers. In de buurt van een school botste hij tegen een schoolbus. Daarbij raakten twee volwassenen en twee kinderen gewond. Zes mannen die werden aangereden, waren op slag dood, twee mensen zijn onderweg naar het ziekenhuis overleden.

De bestuurder van de pick-up is de 29-jarige Sajfoello Sajpov, melden bronnen rond het onderzoek. Zeven jaar geleden emigreerde hij vanuit Oezbekistan naar de Verenigde Staten.

De politie schoot hem in zijn buik toen hij uit het voertuig kwam met twee vuurwapens in zijn handen. Die bleken nep te zijn. Er zijn geen andere verdachten. De man zou “Allahoe akbar” hebben geroepen. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.

Sajpov heeft in zijn pick-uptruck een briefje achtergelaten. Daarop staat volgens Amerikaanse media dat hij uit naam van terreurorganisatie IS handelde.

Hij plande de aanslag lang van tevoren. De 29-jarige dader heeft de aanval met de pick-uptruck naar alle waarschijnlijkheid „gedurende enkele weken” voorbereid, zei een woordvoerder van de politie. „ Het lijkt of de man de instructies van ISIS bijna punt voor punt heeft gevolgd.”