Aanslagen Brussel

Bij aanslagen in Brussel op luchthaven Zaventem en bij metrostation Maalbeek zijn dinsdagochtend in totaal 32 mensen omgekomen en meer dan 200 mensen gewond geraakt. De aanslag op het vliegveld werd gepleegd door 2 terroristen die zichzelf hadden opgeblazen met een bomgordel. Op het vliegveld is na de aanslagen ook een derde bomgordel gevonden die niet is afgegaan.

Kort na de aanslag op het vliegveld vond er een zelfmoordaanslag plaats in de metrostel bij het station Maalbeek in het centrum van Brussel. Deze aanslag werd ook gepleegd door middel van een bomgordel.

 

Daders

De aanslagen kenden in totaal 5 daders waarvan er 3 zichzelf opgeblazen hebben en 2 nog voortvluchtig zijn. Een van de voortvluchtige was betrokken bij de aanslagen op het vliegveld en de andere voortvluchtige bij de aanslag op de metro. Een groot gedeelte van deze mannen stonden op de terreurlijst van de VS.

De namen van de terroristen die zich opgeblazen hebben zijn inmiddels bekend. De namen van de voortvluchtige daders zijn nog onbekend. Op de bewakingsbeelden van het vliegveld is er een persoon te zien die samen liep met de 2 terroristen die zich hebben opgeblazen. Er wordt aangenomen dat hij de derde bomgordel had achtergelaten. Hij is een van de 2 voortvluchtige daders. De Duitse krant Bild meldt dat de man op de vlucht zou zijn geslagen naar Duitsland in een donkergekleurde Audi A4. Dat is nog niet bevestigd door de autoriteiten.

Sommigen van de daders kenden Salah Abdeslam, de terrorist die betrokken was bij de aanslagen in Parijs en vorige week werd opgepakt na een maandenlange zoektocht door de Europese veiligheidsdiensten. Er is ook bewijs dat de aanslagen verband hadden met de arrestatie van Abdeslam en dat de daders betrokken waren bij de aanslagen in Parijs.

 

Maatregelen

Sinds de aanslagen zijn er verschillende huiszoekingen geweest in België waarbij zeven mensen zijn gearresteerd. Ook een van de huizen van de terroristen is onderzocht en daar is onder andere een spijkerbom gevonden en een IS-vlag. Bij een politieactie vrijdagmiddag in een Brusselse woning is ook iemand neergeschoten. Het dreigingsniveau werd kort naar de aanslagen opgeschaald naar het hoogste niveau maar is inmiddels weer een niveau gedaald.

In Duitsland zijn ook twee mensen gearresteerd die mogelijk bij de aanslagen betrokken waren. Donderdagavond is in Frankrijk ook een verdachte gearresteerd die een bekende was van het brein achter de aanslagen in Parijs. Met deze aanslagen zijn volgens de Franse minister van Binnenlandse zaken een aanslag voorkomen.

Daarnaast zijn de grenscontroles aangescherpt in België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Engeland en Nederland. In Nederland zijn er momenteel extra patrouilles door de Koninklijke Marechaussee op Schiphol, Rotterdam en Eindhoven en een intensivering van toezicht van politie op stations in de vier grote steden plus Roosendaal, Maastricht en Arnhem vanwege internationale treinen die daar langskomen. Daarbij draagt de Marechaussee lange wapens. Deze maatregel is alleen ingezet op de plekken waar de Marechaussee al beveiligt: de ministeries, het Binnenhof en Joodse instellingen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

 

Uitzetting terrorist Brussel

Volgens de Turkse president Erdogan heeft Turkije een van de terroristen in Brussel, Ibrahim el Bakraoui in juli uitgezet naar Nederland. Het kabinet heeft dit bevestigd. Volgens het kabinet hadden de Turken toentertijd niet gemeld waarom hij werd uitgezet. Toen de Belgische politie een dag na de uitzetting contact opnam met de betrokken Nederlandse partijen om over de uitzetting te informeren was er niks over hem bekend en was hij niet geregistreerd bij de Nederlandse veiligheidsdiensten. Doordat het om een Belg ging die nergens in de internationale opsporingssysteem stond geregistreerd is er daarna geen actie ondernomen.