Aanslagen Frankrijk

Frankrijk is vrijdagavond 13 november opgeschrikt door een reeks aanslagen, waarbij 129 mensen zijn omgekomen. Zeker zeven terroristen zijn gedood. President Hollande heeft de noodtoestand uitgeroepen en de grenzen van Frankrijk worden extra bewaakt. De doden vielen bij meerdere schietpartijen en explosies (waaronder zelfmoordaanslagen) op verschillende plaatsen in de stad. De meeste slachtoffers, 89 in totaal, vielen in het theater Bataclan. Er waren 415 gewonden, van wie er inmiddels weer 218 uit het ziekenhuis zijn ontslagen. Nog 42 slachtoffers zouden in kritieke toestand op de intensive care liggen. Zeker een van de Parijse zelfmoordterroristen had een kaartje voor de wedstrijd Frankrijk-Duitsland. Zijn bomvest werd echter ontdekt toen hij het stadion binnen wilde gaan. Dat heeft een beveiliger van het stadion gezegd, meldt de Wall Street Journal. Het bomvest werd ontdekt toen hij gefouilleerd werd. Toen hij wegrende van beveiligers liet de man de bom ontploffen.

 

Daders: De terroristische organisatie Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag zaterdag opgeëist in een ongedateerde videoboodschap en een online gepubliceerd statement. President Hollande heeft bevestigd dat IS verantwoordelijk is voor de aanslagen. Het brein achter de aanslagen is de Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud, die ook verantwoordelijk wordt gehouden voor eerdere aanslagen in Europa. De beruchte Syriëstrijder wordt ook gezien als het brein achter de mislukte aanslagen van Verviers. Bij de lichamen van twee daders van de aanslagen in Parijs vrijdagavond zijn een Syrisch en een Frans paspoort gevonden. Een van de aanslagplegers was een vrouw, meldden Franse media zaterdag. De 26-jarige Salah Abdeslam wordt momenteel internationaal gezocht. Hij was vermoedelijk een chauffeur van de terroristen. De politie waarschuwt mensen dat hij “gevaarlijk” is. Hij zou door de Franse politie zaterdag aan de kant zijn gezet. De verdachte werd volgens Belgische en Franse media echter niet aangehouden en mocht zijn reis vervolgen. De wagen met Salah en twee andere mannen zou zijn gecontroleerd door de politie bij het Noord-Franse Cambrai. Volgens de Belgische krant De Standaard konden de mannen doorrijden, omdat nog niet duidelijk was dat ze iets te maken hadden met de aanslagen. De Belgische politie kon later in de Brusselse gemeente Molenbeek de twee andere inzittenden oppakken, maar Salah was toen al gevlogen. De Franse politie zoekt naar een tweede voortvluchtige verdachte die nauw betrokken was bij de aanslagen in Parijs. Dat zeggen Franse functionarissen die anoniem willen blijven. De identiteit van de verdachte is niet bekend. 4

Maatregelen: Frankrijk heeft in de dagen na de aanslagen honderden huiszoekingen verricht. Sinds maandagavond zijn er elke nacht huiszoekingen geweest, in totaal 414. In drie dagen tijd zijn 64 mensen aangehouden, van wie er 60 vastzitten. 75 wapens, waarvan elf zware militaire wapens, zijn in beslag genomen. Meer dan honderd verdachten hebben huisarrest gekregen. Bij huiszoekingen in de Brusselse deelgemeente Molenbeek zijn meerdere personen aangehouden die te maken zouden hebben met de aanslagen in Parijs. Dat heeft een Belgische justitiewoordvoerder zaterdagmiddag bevestigd. Woensdagochtend belegerde de politie urenlang een appartement in de Parijse voorstad Saint-Dénis waar Abdelhamid Abbaoud, het vermoedelijke brein achter de aanslagen, zich zou schuilhouden. De terreurverdachten wilden woensdag een aanslag plegen in het Parijse zakendistrict La Defense. Bij de actie werden twee terroristen gedood toen een vrouw zichzelf opblies. Zeven mensen werden aangehouden. Abbaoud werd tijdens de actie gedood. De Franse inlichtingendiensten doen onderzoek naar de vraag hoe 9 jihadisten met dergelijke plannen onder de radar zijn gebleven.