Arrestatie Salah Abdeslam

Bij een grote anti-terreuractie in de Brusselse wijk Molenbeek is de meest gezochte terrorist Salah Abdeslam vrijdagavond levend gepakt. Hij is in zijn been geschoten. Naast Abdeslam – één van de terroristen achter de aanslagen in Parijs – werd ook een kompaan van Abdeslam opgepakt, genaamd Amine Choukri. Ook hij staat op de lijst van gezochte personen. De drie andere personen die werden opgepakt zijn leden van het gezin dat onderdak bood aan Abdeslam.

Abdeslam vluchtte vorige week dinsdag uit een woning in het stadsdeel Vorst. Daar deed de politie toen een inval. Abdeslam zocht toen samen met nog een verdachte een heenkomen in de Vierwindenstraat in Molenbeek. Maar dat adres was al in het vizier van de Belgische politie.

Abdeslam is vóór de aanslagen in Parijs afgelopen november, een paar keer in Nederland geweest. Dat zegt de Franse aanklager François Molins. Waar hij precies verbleef, is niet bekend. Hij wordt hoogstwaarschijnlijk binnenkort uitgeleverd aan Frankrijk zodat hij verhoord kan worden en terecht kan staan voor zijn aandeel tijdens de aanslagen in Parijs.

De Gazet van Antwerpen maakte vandaag bekend dat de locatie van Abdeslam al meerdere maanden bekend was bij de Belgische politie maar dat hier niks mee gedaan is. Dit wordt momenteel uitgebreid onderzocht door het Belgisch parlement.