ELF MAANDEN CELSTRAF SYRIEGANGER LAURA H.

Syriëganger Laura H. is door de rechtbank van Rotterdam veroordeeld tot 24 maanden cel, waarvan dertien maanden voorwaardelijk. Omdat ze al een jaar in voorarrest heeft gezeten, hoeft ze niet meer terug naar de gevangenis. De rechter acht H. schuldig aan “voorbereidingshandelingen” die het plegen van terroristische misdaden ondersteunen.

De rechter achtte bewezen dat H. heel goed wist waar ze aan begon toe ze naar het IS-gebied in Syrië reisde, dat ze op de hoogte was van de misdaden van IS in Syrië en Irak, en dat ze wist dat haar man deelnam aan de terroristische strijd van IS. Door te zorgen voor haar gezin had ze een ondersteunende rol voor het plegen van terroristische misdrijven, aldus de rechter.

In juli 2016 slaagde ze erin om samen met haar kinderen om onder schimmige omstandigheden het ‘kalifaat’ te ontvluchten. Haar man bleef gewond achter. Of hij nog in leven is, is onbekend. In Nederland werd ze vastgezet, omdat het OM aanvankelijk vreesde dat H. was teruggekeerd om hier een aanslag te plegen.