EU MAAKT GELD VRIJ OM AANSLAGEN IN OPENBARE RUIMTES TE VOORKOMEN

Brussel maakt ruim 118 miljoen euro extra vrij. Met die 118 miljoen hoopt Brussel aanslagen in de openbare ruimte, zoals recent in onder meer Barcelona, Londen en Stockholm, tegen te gaan.

Het geld is bedoeld voor (politie)projecten om stadsbewoners minder kwetsbaar te maken, reizigers te beschermen en betere coördinatie van de hulpverlening. Vooral fysieke bescherming van drukke plekken krijgt de aandacht, denk aan verzinkbare paaltjes, verkeersmaatregelen en andere “innovatieve veiligheidsoplossingen”. De uitvoering ligt bij de lidstaten.

Daarnaast stelt de Brussel een plan voor om de EU beter te beschermen tegen aanvallen met chemische, biologische en nucleaire stoffen. Zo moet het veel moeilijker worden voor terroristen om thuis explosieven in elkaar te knutselen. Ook gaat de EU lidstaten helpen bij opsporingsonderzoeken die vastlopen door versleutelde communicatie. Daarvoor wordt een ’toolbox’ met technieken gedeeld en personeel getraind. Ondertussen wordt gewerkt aan een Europese “inlichtingeneenheid”.