KALIFAAT STORT IN MAAR IS NOG NIET VERSLAGEN

Het kalifaat van Islamitische Staat is met de val van Raqqa zo goed als ingestort, maar dat betekent niet dat de terreurorganisatie geen invloed meer uitoefent.

IS heeft door het verspreiden van propagandamateriaal op internet in de afgelopen drie jaar een uitgebreid netwerk opgebouwd. Volgens Arabist Jan Jaap de Ruiter zullen veel strijders en nieuw geradicaliseerden met nostalgie kijken naar de terreurbeweging. “IS heeft het voor elkaar gekregen een kalifaat te stichten, iets waar veel strijders het voor deden. Dat was een belangrijke manier om mensen te werven.”

Volgens jihadexpert Pieter van Ostaeyen zijn de netwerken van jihadisten nog steeds bijzonder sterk. Ze houden contact via versleutelde chats en sociale media.

Nu IS is verzwakt in Syrië en Irak wordt er vooral gekeken naar wat al-Qaida gaat doen. Van Ostaeyen: “Al-Qaida is al bezig om zijn leider naar voren te duwen. De charismatische 28-jarige zoon van Bin Laden: Hamza bin Laden. Al-Qaida rekent er ook op dat veel IS-strijders zich bij de terreurgroep zullen aansluiten.”