Rellen in Brussel en Parijs

In zowel Brussel als Parijs zijn demonstraties tegen Israëlisch geweld in Gaza uit de hand gelopen. Israëlische en Amerikaanse vlaggen werden verbrand, leuzen als “dood aan de Joden” werden geroepen en er werd gevochten met de ME. Vorige week liep ook al een demonstratie uit de hand, hierbij probeerden demonstranten twee sjoels binnen te komen. Beide demonstraties in Brussel en Parijs werden overigens vooraf verboden maar vonden toch plaats.

Een dag later, zondag, werd er in Parijs opnieuw een demonstratie gehouden ondanks het verbod, deze liep wederom uit op rellen. Honderden demonstranten hebben tijdens de demonstratie Joodse winkels in brand gestoken en een brandbom naar een synagoge gegooid. Deze heeft echter niet het gewenste effect gehad. De demonstranten waren gewapend met ijzeren staven en knuppels. Als reactie hierop trok een groep Joodse jongeren met stokken en ijzeren staven naar een synagoge om deze te beschermen tegen de anti-Israëlische demonstranten.
De Franse premier Valls veroordeelde “het nieuwe antisemitisme” dat zich volgens hem snel verspreidt onder jongeren in achterstandswijken.