SECRETARIS MOSKEE OPGEPAKT VANWEGE FINANCIEREN TERREUR

De voorzitter en de secretaris van de Al-Houda-moskee in Geleen zijn dinsdag opgepakt. De politie hield het tweetal aan nadat zij zich zelf hadden gemeld op het politiebureau. Moskeesecretaris Laarbi A.(38) wordt verdacht van witwassen, deelname aan een criminele organisatie met terroristisch oogmerk, ronselen voor de gewapende strijd en financiering van terreur. Stefan Z. (34), voorzitter van de Al Houda-moskee, wordt alleen verdacht van witwassen, meldt dagblad De Limburger.

De arrestaties houden verband met een onderzoek naar mogelijke witwaspraktijken bij twee islamitische stichtingen in Zuid-Limburg, te weten de Stichting Islamitisch Centrum Westelijke Mijnstreek en Stichting Babycare. Laarbi A. is tevens voorzitter van de laatstgenoemde stichting.

Het onderzoek is in 2015 begonnen, na meldingen van verdachte transacties, aldus het OM. In februari dit jaar heeft de politie op veertien locaties in Limburg, waaronder in een gebedshuis in Geleen, doorzoekingen verricht. Aanhoudingen waren er toen niet.

Justitie doet verder onderzoek naar de precieze omvang van de geldstromen en naar de terreurorganisaties die ermee zijn gemoeid. Stefan Z., een islamitische bekeerling, zat in november 2015 enkele dagen in een cel in Libanon. Hij werd verhoord, omdat hij zonder toestemming een Syrisch vluchtelingenkamp had bezocht.