Syriëganger op weg terug naar Nederland

Syriëganger Victor D. zou op de weg terug naar Nederland zijn. Hij wil zich melden bij een postvan het Turkse leger in de grensregio van het Syrische Idlib. De Nederlander heeft een brief bijzich waarin hij zich distantieert van IS en de Turken vraagt hem te helpen om terug te komennaar Nederland.

In Nederland loopt tegen Victor D., een bekeerling uit het dorpje Heeten (Overijssel), een procesomdat hij zich heeft aangesloten bij een gewapende groep in Syrië. D. liet eerder dit jaar al wetenterug te willen keren om bij dat proces te zijn.

Volgens het Haagse gemeenteraadslid Arnoud van Doorn, ook een bekeerling, is hij inmiddelsaan die reis begonnen. Van Doorn publiceerde via twitter de brief die D. dit weekend heeftopgesteld. Volgens hem zijn onder meer ook de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid(NCTV) en justitie op de hoogte gesteld. De NCTV wil dat niet bevestigen, ‘maar kent het berichtop sociale media’. Ook het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie ‘kent de brief’.

D. vertrok in 2013 naar Syrië. Zelf stelt hij toen te zijn vertrokken om de Syrische bevolking tehelpen. Hij heeft bij verschillende strijdgroepen gezeten, maar wil niet precies zeggen welke.