TERREURDREIGING ROTTERDAM

Tip over mogelijke aanslag door Spaanse politie

Eind woensdagmiddag krijgt de politie in Rotterdam een tip van collega’s uit Spanje. De inhoud: een mogelijke aanslag bij een concert van de band Allah-Las in de Maassilo. Dat concert staat gepland voor 20.30 uur. De tip over de terreurdreiging bij de Maassilo in Rotterdam kwam waarschijnlijk binnen via persoonlijke contacten tussen de Spaanse en Nederlandse politie.

De politie, burgemeester Aboutaleb en de concertorganisator overleggen over het laten doorgaan van het concert met extra beveiliging. Dat gebeurt uiteindelijk niet: de dreiging is volgens Aboutaleb zo serieus, dat wordt besloten het concert af te gelasten.

Bestelauto met gasflessen

Rond 21.30 uur zien agenten een bestelauto met Spaans kenteken in de Mijnsherenstraat, op zo’n 600 meter van de Maassilo. De auto valt volgens Aboutaleb op omdat die een paar keer heen en weer rijdt. De auto wordt gestopt. In het laadruim blijken enkele gasflessen te liggen. De bestuurder van de bestelauto is aangehouden en wordt verhoord.

Uiteindelijk wordt de bestuurder donderdagavond weer vrijgelaten. Hij is geen verdachte meer. De gasflessen die de Spanjaard bij zich had, houden volgens de politie geen verband met de terreurdreiging waardoor een concert van de popgroep Allah-Las werd afgelast. De man is monteur en had de gasflessen nodig voor zijn werk.

Arrestatie in verband met terreurdreiging

Woensdagnacht heeft de politie in Brabant een man aangehouden in verband met de terreurdreiging. Volgens bronnen rond het politieonderzoek gaat het om een inwoner van Zevenbergen .Rond 02.00 uur viel een anti-terreureenheid de woning van de 22-jarige man binnen. Hij wordt verhoord over zijn mogelijke betrokkenheid bij de dreiging met een aanslag, zijn huis is doorzocht.

Het gaat om een verdachte met de Nederlandse nationaliteit. De Rotterdamse korpschef Frank Paauw wil niet wil zeggen of hij een bekende van de politie is. De man werd opgepakt op basis van informatie van de Spaanse politie en eigen speurwerk, aldus Paauw.