Aanslag Joods museum Brussel

Om 15.50 uur wandelt een man het Joods museum binnen in het centrum van Brussel (miniemenstraat), opent de deur, zet zijn tas neer haalt een wapen type Kalasjnikov uit de tas, en schiet 4 mensen neer die zich binnen het gebouw bevinden. Daarbij komen 3 mensen om (een Israëlisch echtpaar en een vrijwilliger van het museum) en raakt 1 persoon (een medewerker van het museum) zwaargewond. De man pakt het wapen in, klapt het handvat in en wandelt naar buiten en loopt weg.

Uit de camera beelden blijkt duidelijk :

– De aanslag was voorbereid en gepland;

– De omgeving en het museum waren bekend terrein;

– Er was geen beveiliging;

– De man was getraind in het afvuren van het wapen;

– De man was rustig, gedecideerd en effectief;

– De man had twee wapens bij zich;

– Het eerste wapen was een handvuurwapen;

– Het tweede wapen was van het type Kalasjnikov;

– Het gehele incident duurde circa 90 seconden zonder dat er een enkele getuige een foto of anderszins een getuigenis van belang kon afleggen.

Conclusie :

Voorbereid, getraind en doelgericht terroristische aanslag op een onbewaakt joods doelwit. Onwaarschijnlijk is dat de (Israëlische) slachtoffers het doelwit waren. Het waarschijnlijke doel is het zaaien van angst door middel van slachtoffers. Het type wapen en de houding waarmee wordt geschoten toont ervaring en training.

Deze aanval had mogelijk voorkomen kunnen worden door middel van preventieve standaard bewaking en effectieve access control.