Coalitie tegen terrorisme

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft de aanslag op de moskee in Egypte van vrijdag scherp veroordeeld. Dat deed hij niet op een willekeurige plek, maar tijdens de openingsbijeenkomst van een nieuwe militaire alliantie van islamitische landen in de Saudische hoofdstad Riyad. De 41 landen willen gezamenlijk opstaan tegen terrorisme. Het doel: terrorisme helemaal vernietigen.

De vorming van de islamitische alliantie heeft een lange aanloop. De eerste plannen ervoor dateren uit 2015, maar tot nu toe is er nog niets van terechtgekomen. Critici denken dat het militaire samenwerkingsverband niet veel zal uithalen. Volgens hen zijn de meeste aangesloten landen te arm (zo doen Tsjaad, Sudan en Somalië ook mee), hebben ze geen substantieel leger en zal veel afhangen van de hoeveelheid geld die Saudi-Arabië bereid is om erin te steken.

De 41 landen hebben afgesproken dat deelnemers aan de alliantie een verzoek kunnen indienen voor hulp bij het bestrijden van terroristen. Dat kan om extra militairen gaan, maar ook om financiële hulp, onderdelen of de uitwisseling van specialistische kennis.

Irak, Syrië en Iran doen niet mee aan het verbond. Ook was Qatar niet vertegenwoordigd. SaudiArabië en drie andere Golfstaten hebben in juni de diplomatieke banden met Qatar verbroken.