IS-strijder verblijft onder valse papieren in Nederland

Een IS-strijder uit Syrië verblijft al maanden op valse papieren in Nederland. Bronnen rond veiligheidsdiensten bevestigen dat hij een “zwaar geval” is, melden Nieuwsuur en de Volkskrant. De 31-jarige man reisde onder een valse naam naar Nederland en wordt al maanden in de gaten gehouden door de AIVD. Hij bezocht in september een bijeenkomst in cultureel centrum De Balie in Amsterdam.

De Syriër werd herkend door leden van de activistische groep Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS) die daar waren voor een debat over een documentaire. Toen de activisten een foto van de man wilden nemen, vluchtte hij de zaal uit. Per fiets verliet hij het Leidseplein.

“Om personen die mogelijk een gevaar zijn aan te houden moeten er voldoende juridische gronden zijn“, dat zegt minister Grapperhaus voor Justitie en Veiligheid in reactie op de berichtgeving.

“Het is in het algemeen zo is dat personen die een gevaar voor de nationale veiligheid kunnen zijn zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden”, zegt de minister.

Grapperhaus benadrukt dat er voldoende juridische grond moet zijn om iemand vast te zetten. Volgens hem wordt er “scherp opgelet”. Maar hij kan, “ook vanwege de veiligheid”, dus niet op “deze specifieke kwestie” ingaan.