TAAKSTRAF VOOR DREIGEN MET ANTISEMITISCHE AANSLAG OP DE DAM

Een man die 112 belde en dreigde met een antisemitische granaataanslag op de Dam, is woensdagmiddag veroordeeld tot een taakstraf van 100 uur. Daarvan zijn 40 voorwaardelijk.

Met getrokken vuurwapens kwamen agenten op de 37-jarige E. af toen hij 15 juli 2014 terugkwam van de sigarenboer. De in Marokko geboren Rotterdammer had eerder die dag een melding gemaakt via 112 over een aanslag op de Dam.

Die zomer woedde een militair conflict in de Gazastrook waarbij duizenden doden en gewonden vielen. Het leidde ook tot spanningen in Nederland. Joodse organisaties hadden die dinsdag aangekondigd om twee dagen later een manifestatie vóór Israël te houden op de Dam.

E. was blijkbaar onder de indruk dat de demonstratie dezelfde avond gehouden zou worden. ‘Vanavond bij de Dam worden een paar handgranaten gegooid, uit een gebouw. Ik heb gehoord dat ze daar vanavond een manifestatie houden’, vertelde hij de meldkamer. ‘Ik beloof jou dat er minimaal eentje wordt gegooid. Naar de Joden. Dus. Tot vanavond.’

De avond ervoor belde E. ook al met 112. Toen deelde hij mee dat hij ‘een granaatje’, die hij ’toevallig nog over’ had, zou gooien naar ‘oude’ of ‘overleden’ joden. Daarmee doelde hij op de vier Joodse begraafplaatsen in Rotterdam, die hij alle vier nauwkeurig wist te noemen. ‘Ik ga er eentje uitkiezen, tot vanavond!